Casa Ventura, cu o valoare istorica si arhitectonica deosebita pentru patrimoniul cultural al Botosaniului, situata pe Bd. Mihai Eminescu nr. 50, atestata la 1872, a fost construita, intre anii 1845 – 1850, in stil neoclasic, cu decoratiuni arhitectonice interioare baroce de valoare ce isi pastreaza inca formele originale, de catre boierul Alecu Ventura.

Dupa anul 1950, in cladire au functionat mai multe institutii de cultura si ale administratiei locale: Scoala Populara de Arta, Filarmonica Botosani, Filiala Uniunii Compozitorilor, etc.

In momentul de fata, Casa Ventura este plin proces de reabilitare, cu bani europeni, printr-un proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, intitulat „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe si din zona Casei Ventura din municipiul Botosani in vederea amenajarii Muzeului Etnografic al Judetului Botosani”, in valoare totala de 12.624.033,24 lei, accesat de Consiliul Judetean Botosani. Termenul de finalizare a lucrarilor: luna august 2012.

Dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare, executate de firma Victor Construct, Casa Ventura va gazdui Muzeul de Etnografie si Scoala Populara de Arta. Astfel, parterul si subsolul vor trece din administrarea Scolii Populare de Arte si Meserii in administrarea Muzeului Judetean, pentru a fi utilizata de Sectia de Etnografie. Etajul si mansarda cladirii vor ramane in administrarea Scolii Populare de Arte si Meserii. Terenul, in suprafata de 1115 mp, aflat in domeniul public, va fi administrat in comun de Scoala Populara de Arte si Meserii si Muzeul Judetean.

Casa Ventura este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice, Cod LMI BT-II-m-B-01883.