Casa Ventura si-a deschis astazi larg portile tuturor celor care au dorit sa-i treaca pragul, dupa reabilitare, cu prilejul Zilei Portilor Deschise. Una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitectonice ale municipiului Botosani a fost readusa la adevarata sa valoare.

Oficialitati locale, politicieni, oameni de cultura, dar si simpli cetateni, au tinut sa participe la inaugurarea Casei Ventura. Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac, primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, Victor Mihalachi, patronul de la firma Victor Construct, care a efectuat lucrarile de reabilitare, Lucica Parvan, directoare Muzeului Judetean Botosani, Liviu Andronic, directorul Scolii Populare de Arta, deputatul Catalin Buhaianu, s-au numarat printre cei care au tinut sa vada astazi Casa Ventura.

Cateva eleve de liceu, imbracate cu costume de epoca, imparteau bomboane si vederi cu Casa Ventura, o expozitie de desene realizate de copii putea fi admirata intr-una din camere, iar intr-alta se canta. Cam aceasta era atmosfera, astazi, la Casa Ventura.

„Sunt foarte bucuros pentru ca astazi am reusit sa ajungem in punctul de a finaliza lucrarile de constructii la reabilitarea Casei Ventura. Urmeaza si partea de dotare, dupa care, aici vor functiona, in conditii corespunzatoare, atat Muzeul de Etnografie, cat si Scoala Populara de Arta. Este o bucurie pentru mine sa arat ca am dus pana la capat inca un obiectiv finantat cu fonduri europene. De data aceasta vorbim despre un monument istoric, despre o valoare arhitecturala de referinta pentru orasul nostru”, a declarat Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani.

Mihai Tabuleac a mai precizat ca in acest moment se lucreaza la reabilitarea Casei Garabet-Ciomac, iar proiectul privind reabilitarea Complexului Monahal Cosula se afla in etapa de precontractare. Totodata, Consiliul Judetean Botosani are depuse proiecte pentru reabilitarea unor case memoriale din judet, precum: Casa Stefan Luchian din Stefanesti, Casa George Enescu din Liveni, si a Muzeului Judetean.

„In felul acesta demonstram ca ceea ce ne-am propus ca si obiectiv, in ceea ce priveste incurajarea turismului in judetul nostru se concretizeaza. Pentru ca noi, ca strategie, am promis sa renuntam la acel turism de biblioteca, ce sa facea sub forma de pliante si simpozioane, si am iesit in teren ca sa reabilitam centrele de atractie turistica, precum si traseul aferent”, a mai spus Mihai Tabuleac.

Lucrarile la Casa Ventura au fost finalizate cu trei luni inainte de termen. „Termenul de executie a fost devansat cu circa 3 luni de zile. Constructorul (Victor Construct – n.r.) s-a miscat destul de bine, am avut o colaborare foarte buna si cu constructorul, dar si cu proiectantul, si iata ca asta a facut ca sa terminam mai devreme lucrarea”, a precizat presedintele CJ Botosani.

Casa Ventura a fost reabilitata cu bani europeni, in cadrul Programului Operational Regional, Axa 5, in valoare totala de 12.624.033,24 lei, printr-un proiect accesat de Consiliul Judetean Botosani. CJ Botosani asigurand o contributie de 2% din valoarea proiectului si cheltuielile neeligibile.