Pe locul unde este astazi Biserica „Sf. Ilie”, pe la anul 1778 exista o biserica de lemn cu cimitir in jurul ei. Acest lucru reiese din Catastihul dat de Mitropolitul Calimah, in anul 1778 luna mai 13, breslei blanarilor din targul Botosani, prin care le aseaza breasla si-i intareste a-si savarsi praznicul de Sf. Ilie, iulie 20. Ctitorii bisericii actuale sunt blanari din orasul Botosani. Ei darama biserica din lemn si in anul 1809 zidesc mai intai clopotnita. Deasupra usii la intrare poate fi citita urmatoarea inscriptie: „Aceasta clopotnita s-a facut prin silinta epitropilor Chiriac Staroste, Stefan Patatu, Gheorghe Paiu, Erei Constantin cu cheltuiala domniilor sale, si toata breasla blanarilor si altor ctitori, care au fcaut ajutor, 1809 iulie 20”.

Dupa terminarea clopotnitei, breasla blanarilor face un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu si cu epitropii bisericii „Sf. Ilie”, ca sa zideasca din nou biserica „Sf. Ilie”. Contractul se incheie la 8 aprilie 1837, in Botosani la Ispravnicie. In primavara anului 1838, a doua zi dupa Duminica Tomii, se pune temelia noii biserici, in acelasi loc, unde fusese cea veche. La 18 iunie se termina de construit biserica in intregime. La 1 octombrie 1843 se termina si de acoperit, si in aceiasi toamna s-a sfintit. Aceasta biserica s-a construit cu banii adunati de breasla blanarilor si de alti credinciosi. Pe o piatra de pe turnul de la mijlocul bisericii se afla scris 1843 iunie 18 precum si o multime de nume: Teodor Preot, Diacon Micu, Zoe Presvitera si alte nume care probabil au contribuit la zidirea bisericii. Clopotnita construita in 1809 fiind solida, a ramas alipita la noua biserica.

Biserica este construita din piatra si caramida, cu zidurile in grosime de 2-4 metri. Este monument istoric, monumentala ca marime si constructie. In exterior are ornamentatii formate din mai multe coloane rotunde care se tremina cu capiteluri, turnul de deasupra naosului are doua garnizuri, sub sarpanta si jos, la fel si clopotnita. Are 5 geamuri mari dreptunghiulare, arcuite in partea de sus. Usa de la intrare in pridvor si cea de la intrarea in pronaos sunt ferecate cu bare si nituri de fier si alte ornamentatii. Pronaosul este despartit de naos printr-o arcada din zid. Are cafas pentru cor. Naosul are un turn foarte inalt cu 3 geamuri bune si 3 oarbe.