Casa Ciomac (Ceomac) Cantemir, azi sediul Fundatiei „Stefan Luchian”, situata pe Str. Victoriei nr. 15, imediat dupa Teatrul „Vasilache” si in apropierea Bisericii „Sfintii Voievozi”, dateaza din anul 1800 si este monument istoric, inscris in Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani la nr. BT-II-m-B-01943.

Casa Ciomac Cantemir – model de casa de targoveti a vechiului ansamblu medieval din Botosani – a fost construita in stil moldovenesc, avand un pridvor brancovenesc, si se compune din patru camere in stil moldovenesc: salonul boieresc, atelierul de creatie, galeriile de arta si sediul Fundatiei „Stefan Luchian”.

In camera-atelier se pot vedea obiecte apartinand pictorului Stefan Luchian: patul de suferinta, masuta de langa pat, sevaletul de camp, masa de lucru, paleta, mapa, planseta, doua casete pentru culori, un piaptan de os, un port lama, un spaclu, pensule si culori, doua fotografii, geamantanul de trasura, o pagina din jurnalul lui Stefan Luchian. In camera-atelier se mai gasesc obiecte de epoca din secolul al XIX-lea.