Un grup de aproximativ 20 de tineri, membri si simpatizanti ai Platformei Civice „Actiunea 2012″ s-au adunat joi, 23 august, pe Pietonalul Unirii in vederea realizarii unui flashmob cu scopul de a sensibiliza opinia publica privind urmarile tragice ale semnarii Pactului Ribbentrop-Molotov.

Participantii s-au strans la ora 18:00, cand au intins o harta a Europei, pe care ulterior au rupt-o, simuland impartirea statelor facuta de Hitler si Stalin in urma cu 73 de ani. La 18:05 tinerii au lipit harta inapoi, afisand si strigand mesaje: „Condamnam Pactul Ribbentrop-Molotov!”, „Reparam greselile trecutului!”.

Flashmobul s-a desfaaurat concomitent in peste 20 de localitati din Rep.Moldova, tinerii de la Botosani manifestandu-si astfel solidaritatea fata de romanii din afara granitelor.

La aceasta actiune au participat si tineri basarabeni alaturi de primarul din Edinet, d. Constantin Cojocari. De asemenea, nici romanii din Cernauti nu au lipsit, acestia aflandu-se la Botosani in cadrul unui proiect cu schimb de tineri.

Actiuni asemanatoare au avut loc si la Chisinau, in fata Ambasadei Ruse, la ora 02:00, ora semnarii tratatului.

Prin aceste flashmoburi s-a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov si s-a cerut lichidarea consecintelor Pactului de neagresiune care a determinat amputarea Romaniei. Reunificarea celor 2 state romanesti este singurul mod posibil de a repara greselile trecutului.

in 2012, comemoram 73 de ani de la semnarea dintre URSS si Germania nazista a unui pact de neagresiune, ramas in istorie ca Pactul Ribbentrop – Molotov, potrivit numelor celor doi ministri de externe care au semnat acest document odios.

Platforma Civica ACTIUNEA 2012 este o coalitie de organizatii non-guvernamentale si grupuri de initiativa care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania si militeaza pentru realizarea obiectivului generatiilor trecute, prezente si viitoare de regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul aceluiasi stat.