La Galeriile de Arta „Stefan Luchian” din Botosani a avut loc, marti dupa-amiaza, vernisajul expozitiei ,,Masca si alte accesorii pentru obiceiurile de iarna – traditie, arta, simbol”, expozitie realizata de Sectia de Arta impreuna cu Sectia de Etnografie a Muzeului Judetean Botosani, ce prezinta lucrari de arta contemporana: de pictura, grafica si sculptura, dar si piese din patrimoniul etnografic al judetului Botosani.

„Am dorit sa valorificam patrimoniul pe care il detinem. Un patrimoniu bogat si foarte interesant, demn de a sta cu brio in fata tuturor vizitatorilor Galeriilor <Stefan Luchian>. Astfel ca ne-am structurat aceasta expozitie pe doua paliere: lucrari de arta contemporana – de pictura, grafica si sculptura – , dar si pe zona etnografica. Titlul expozitiei are ca personaj central masca si alte accesorii in cadrul sarbatorilor de iarna. Asa cum se stie, in spatiul carpato-danubiano-pontic avem trei inceputuri de an. Este vorba de 1 Martie este anul agrar, apoi la 1 Septembrie este anul religios si 1 Ianuarie este anul calendaristic, e un fel de spalare a tuturor relelor, o reasezare a ordinii. Si, in aceasta noapte a Anului Nou, cu totii poate ne dezbracam sau ne imbracam intr-o noua masca. Aceasta ne-am dorit si noi aici sa aratam, aceasta frumusete a ceea ce insemna traditie populara in contextul credintei.”, a spus muzeograful Ana Florescu, sef Sectia de Arta din cadrul Muzeului Judetean Botosani.

Expozitia poata fi vizitata zilnic, intre orele 9 si 17:00, cu exceptia zilelor libere legale, in perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013.

Intrarea este libera.