Hramul Bisericii Armene BotosaniSarbatoare in comunitatea armenilor din Botosani. Cu ocazia hramului, sarbatorit in fiecare an de sarbatorea Sfantului Iacob din Madzpan, la Biserica Armeana „Sfanta Maria” din Botosani a avut loc o slujba religioasa, oficiata de Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Armene din Romania, impreuna cu preotii bisericilor armene din Botosani, Suceava si Bucuresti.

La slujba au participat armeni din Botosani, Suceava, Iasi, Bacau si Bucuresti, oaspete de seama fiind Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei la Bucuresti.

„Astazi il sarbatorim Sfantul Iacob. Sfantul Iacob este o sarbatoare la noi. La 1344 a fost o ciuma adusa de tatari si mureau foarte multi armeni. Erau multi armeni in Botosani. Se spune ca, in noaptea dinspre Sfantul Iacob, un armean viseaza ca daca vom face supa noastra traditionala – supa armeneasca este o supa de mirodenii si cu lipii -, si va fi sfintita de preot si va manca toata lumea, si bogat, si sarac, nu vor mai muri si va prospera comunitatea. Si asa s-a intamplat. De peste 600 de ani, in ziua de Sfantul Iacob sarbatorim madach-ul.”, a spus Viorica Popa, presedintele comunitatii armene din Botosani.

Sarbatoarea madach-ului, care inseamna jertfirea unui animal pentru a-l manca cu toata comunitatea, pentru sanatatea comunitatii, este unica in comunitatile armenilor din Romania, ea fiind sarbatorita numai la Botosani. „Boierii donau bisericii pentru aceasta sarbatoare cate un bou, un vitel, donau saci de faina cu care se faceau lipii”, a mai spus Viorica Popa.

Hramul Bisericii Armene Botosani (1) Hramul Bisericii Armene Botosani (2) Hramul Bisericii Armene Botosani (3)

Hramul Bisericii Armene Botosani (4) Hramul Bisericii Armene Botosani (5) Hramul Bisericii Armene Botosani (9)

Hramul Bisericii Armene Botosani (10) Hramul Bisericii Armene Botosani (11) Hramul Bisericii Armene Botosani (12)

Hramul Bisericii Armene Botosani (14) Hramul Bisericii Armene Botosani (15) Biserica Armeana Sfanta Maria Botosani

Hamlet Gasparian - Ambasadorul Armeniei la Bucuresti Hamlet Gasparian - Florin Egner Hamlet Gasparian si Florin Egner