Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva BotosaniBiserica ‘Cuvioasa Parascheva” din Botosani, situata pe Pietonalul Unirii, va fi resfintita in ziua de 7 iulie 2013.

Biserica veche de aproape doua secole

Un document din anul 1805 citat de istoricul Nicolae Iorga in „Studii si Documente”, vorbeste despre o biserica in „mahalaua Vrabienilor in poporul Prea Cuvioasei maicii noastre Parascheva”.

Biserica actuala este zidita in anul 1815 pe locul unei vechi bisericute de lemn, de catre credinciosii acestui cartier, care formau pe acea vreme breasla Talpalarilor. Aceasta o confirma doua inscriptii aflate azi pe o Sfanta Evanghelie mare ferecata cu argint, pe care este scris: „Panaite, Zoita, Ilie, Ileana si toata breasla Talpalarilor 1837, Dec. 20” – care astazi se afla in depozitul de carte veche de la Manastirea Vorona – si pe o tava de argint cu icoana Cuvioasei Parascheva, cu inscrptia: „De a sti ca sa faca de breasla Talpalarilor si se da Prea Cuvioasei Parascheva din Botosani 1832 unu dec.” – care si astazi de foloseste in cadrul cultului divin.

Biserica a fost reparata in anul 1877 si in anul 1908 de catre Marele Vornic Boierul Iordache Ciolac, devenit unul dintre ctitorii posteriori ai acestei biserici prin donatiile sale alaturi de Panaite si Zoita, Ioan Tavalici si protoiereul iconom Ioan Dimitriu.

Biserica, in forma ei actuala, are stilul neobizantin, din secolul al XIX-lea, format mare, cu un turn dreptunghiular deasupra pridvorului ce serveste si de clopotnita. Este formata din patru incaperi: pridvor, naos, altar si un vesmantar in partea de sud-est a altarului. Constructia este din caramida, acoperita cu tabla alba. In interior are pictura murala.

Catapeteasma este facuta odata cu biserica si renovata in anul 1877 de Iordache Ciolac, pictorul fiind necunoscut. Catapeteasma este mare, cu icoabe lucrate in ulei si cu rame bronzate in ordinea ermineie ortodoxe.

Biserica a fost filia parohiei „Intampinarea Domnului” din 1921 pana la 1937, cand a devenit biserica parohiala, durand pana in anul 1962 cand a trecut iarasi filie la parohia „Intampinarea Domnului”.

In 1958, parohia avea 390 de familii cu 110 de suflete. La acea data biserica era filie a parohiei „Intampinarea Domnului”, fiind in stare buna.

In 1965 a fost demolata casa parohiala de langa biserica si a fost expropriata suprafata de 1150 mp. La acea data exista o curte in suprafata de 3000 mp, iar in spatele bisericii morminte. Sub vesmantar se afla un osuar in care se gasesc numeroase oase si schelete scoase din fostul cimitir.

In 1971 biserica a fost reparata in exterior, iar acsele parohiale au fost demolate.

Intre anii 1980 si 1981 s-au executat pictura murala in tehnica „fresco” si cea din catapeteasma de catre pictorii C. Calinescu si Iulia Handragel. Vechea catapeteasma a fost demontata datorita starii avansate de degradare, iar actuala catapeteasma din stejar a fost sculptata de S. Sfet si V. Ciolac. Stranele din stejar au fost sculptate de M. Surugiu.

Intre anii 2003 – 2004 s-au realizat lucrarile de inlocuire a sarpantei si a acoperisului cu tabla de cupru.

Biserica „Cuvioasa Parascheva” este inclusa in Lista monumentelor istorice, avand codul de clasificare BT-II-m-B-01934.