Biserica-Sfantul-Gheorghe-din-BotosaniBiserica „Sf. Gheorghe” din Botosani, ctitorita de Doamna Elena Rares in 1551, care de mai multi ani se afla intr-o stare avansata de deteriorare, ar putea fi reabilitatea cu fonduri europene, dupa ce, in ultimii ani, sumele alocate de Ministerul Culturii si de administratia locala, pentru consolidarea si restaurarea acesteia, au fost insuficiente, a anuntat astazi preotul Dumitru Mateciuc, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe”.

Preotul Dumitru Mateciuc a spus ca a schimbat strategia privind reabilitarea Bisericii „Sf. Gheorghe”, dupa ce „atatia ani la rand am apelat la mila Ministerului Culturii si mereu am fost amanati, doar cu promisiuni si o suma foarte putina de bani, cu care doar s-au inceput aceste lucrari” si a decis sa depuna un proiect pentru accesarea unor fonduri europene.

„Am reluat de la zero proiectul si nadajduim si avem promisiuni sa obtinem fonduri europene. Proiectul, la standardele forurilor europene, ne costa 2 miliarde de lei. Deja am platit prima transa. Proiectul va fi finalizat foarte curand, in 120 de zile, cu toate aprobarile si vizele de la Monumente (Comisia Nationala a Monumentelor Istorice – n.r.) si vizele locale, si nadajduim sa primim fonduri europene ca la Biserica „Banu” (din Iasi – n.r.). Asteptam sponsori ca sa platim acest proiect. Avem o parte din suma. Primaria Botosani ne-a acordat in acest an 200 de milioane de lei, pe care ii vom folosi tot in proiectul acesta sau la obtinerea vizelor, care costa si ele peste 200 de milioane de lei”, a spus pr. Dumitru Mateciuc.

De asemenea, preotul Dumitru Mateciuc a mai spus ca odata cu reabilitarea bisericii, acesta va fi si pictata, lacasul de cult ctitorit de Elena Rares nefiind niciodata pictat.