George Simion - Madalina HrituleacFiliala Botosani a Platformei Civice „Actiunea 2012” a demarat, joi, sub genericul „Aducem Basarabia acasa”, campania de strangere de semnaturi pentru initiera unui proiect de lege care vizeaza statutul cetatenilor Republicii Moldova pe teritoriul Romaniei, dezvoltarea comuna culturala, educationala, sociala si economica a cetatenilor din cele doua state romanesti si, in final, unirea intre Romania si Republica Moldova.

Actiunea „Aducem Basarabia acasa” a fost demarata pe 7 aprilie a.c., la Bucuresti, iar pana in prezent s-au strans aproximativ 11.000 de semnaturi. Campania va fi lansata in fiecare judet din tara, la Botosani aceasta actiune s-a petrecut astazi, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat Madalina Hrituleac, coordonator judetean al Platformei Civice „Actiunea 2012”, George Simion, secretar general, deputatul Partidului Forta Civica, Cristian Roman si voluntari.

„Am considerat de cuviinta sa introducem legea in Parlament prin calea initiativei legislative cetatenesti. Din punct de vedere legal, pentru a introduce, ca societate civila, o lege in Parlament, iti sunt necesare 100.000 de semnaturi. Aceste semnaturi trebuie validate de fiecare primar, din fiecare localitate de domiciliu a sustinatorilor. Este o procedura putin cam birocratica. Din acest motiv, noi ne-am propus la nivel national sa strangem 200.000 de semnaturi. Din fiecare judet din care se strang semnaturi este nevoie de minim 5.000 de semnaturi, pentru ca ele sa fie validate. Multa lume ne intreaba cum se va intampla unirea. Nu se va intampla unirea direct, ci treptat. Proiectul nostru de lege are mai multe prevederi care ar face ca spatiul romanesc sa fie mult mai bine integrat. Cetatenii celor doua state romanesti sa comunice mai bine, prin anumite prevederi care pot fi rapid implementate. De exemplu, cetatenii Republicii Moldova au nevoie de vize pentru a intra in Romania, vize care se obtin pe baza unei invitatii din partea unui cetatean roman, dar, de asemenea, ei trebuie sa dovedesca faptul ca au 500 de euro intr-un cont bancar. In aceasta lege noi solicitam ca acest cuantum al sumei sa scada la 150 de euro si sa poata fi aratata la granita. Proiectul de lege include infiintarea unei institutii in subordinea primului-ministru, institutie care sa se ocupe de coordonarea strategiilor pe Republica Moldova. Din punctul nostru de vedere, Republica Moldova nu este un subiect care sa apartina de Departamentul Romanilor de Pretutindeni, pentru ca romani de pretutindeni ii avem pe cei din diaspora, din Italia, din Spania, din America, din Canada. Romani de pretutindeni avem in comunitatile omogene din jurul frontierelor Romaniei, cum ar fi in Timoc sau Transcarpatia. Republica Moldova este un subiect aparte si ar trebui sa fie o prioritate pentru statul roman. De aceea, noi consideram ca Republica Moldova este al doilea stat romanesc, din punct de vedere etnic, noi consideram ca ar trebui sa ocupe un loc special in strategia statului roman”, a spus secretarul general al Platformei Civice „Actiunea 2012”, George Simion.

Cinci parlamentari botosaneni – Tamara Ciofu, Doina Fedorovici, Liliana Minca, Viorel Grigoras si Cristian Roman – care in campania electorala din toamna anului trecut au semnat ‘Pactul pentru Basarabia’ si-au anuntat sustinerea pentru aceasta initiativa legislativa.

Cei aproximativ 20 de voluntari ai filialei judetene a Platformei Civice „Actiunea 2012” si-au propus sa stranga 5.000 de semnaturi din Botosani, Dorohoi, Darabani, cat si din mediul rural.

voluntari Platforma Civica Actiunea 2012

In fata cinematografului Unirea din Botosani a fost montat un cort, unde, in weekend-uri, cei care doresc pot sa semneze pentru aceasta initiativa legislativa. De asemenea, in Uvertura Mall, la etajul 3, la magazinul Basarabia Shop, va fi un punct fix.