Casa Garabet-CiomacLucrarile de reabilitare la Casa Garabet-Ciomac au fost finalizate, in imobil urmand sa functioneze „Centru de formare profesionala continua si cercetare pentru personalul medical”.

Casa Garabet-Ciomac, situata pe Str. Puskin nr. 2-4 din municipiul Botosani, dateaza din anul 1892 si este inclusa in Lista Monumentelor Istorice, Cod BT-II-m-B-01924.

Imobilul a fost construit cu destinatia de locuinta, ulterior fiind utilizat ca Spital dermato-venerice, mai apoi de arhiva a Spitalului Judetean „Mavromati” Botosani.

Casa Garabet-Ciomac (1)

Casa Garabet-Ciomac (2)

Stadiul avansat de degradare al constructiei, a impus la toate elementele constructive si de rezistenta, instalatiile, precum si la acoperis, luarea unor masuri urgente de consolidare, reabilitare si restaurare, pentru a se putea pune in valoare imobilul care are certe valori estetice si arhitectonice.

Casa Garabet-Ciomac (3)

Casa Garabet-Ciomac (4)

Casa Garabet-Ciomac (5)

In acest sens, Consiliul Judetean Botosani, proprietarul cladirii si al terenului, a intocmit printr-o firma specializata, Expertiza tehnica si Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie, Proiectul Tehnic si Executia lucrarilor de catre persoane autorizate pentru acest tip de cladire, respectiv atestate in lucrari de consolidare si restaurare monumente istorice, astfel incat sa fie respectata valoarea culturala a acestui obiectiv.

Casa Garabet-Ciomac (6)

Casa Garabet-Ciomac (7)

Casa Garabet-Ciomac (8)

Obiectivul a fost reabilitat de asocierea S.C. NORD PROIECT S.A. Botosani si S.C. VICTOR CONSTRUCT S.R.L. Botosani, valoarea totala a investitiei fiind de 2.536.011 lei, cu TVA.