fabrica confectiiIn comuna Dangeni din judetul Botosani, primarul Catalin Rotundu a ajuns sa se roage de localnici sa se duca la serviciu. In localitate a fost construita o micuta fabrica de textile care a scos la concurs 50 de locuri de munca. Insa pana acum doua zile doar 11 persoane isi depusesera CV-urile. Suparat, primarul a intrat pe Facebook si le-a cerut localnicilor, indeosebi celor tineri, sa nu mai stea dupa ajutoarele sociale si sa vina sa lucreze in fabrica de textile.

Tot virtual, primarul a primit si cateva raspunsuri. Cineva s-a plans ca fabrica este prea departe de casa si ca nu are cu cine sa lase copiii. Alte persoane spuneau ca salariul de 1.000 de lei pe luna este prea mic.

Ceea ce ar putea fi interpretat ca ajutoarele sociale sunt prea mari. Sau, mai bine zis, suficient de mari cat sa descurajeze munca. La finalul mesajului pe care l-a postat pe Facebook, primarul si-a exprimat speranta ca nu va mai vedea tineri din comuna la coada pentru ajutoare.

Situatia din acea localitate poate parea comica. Dar este de fapt tragica, pentru ca se intalneste in atatea si atatea localitati mici in care somerii pur si simplu nu se simt suficient de motivati cat sa reintre in campul muncii. Si de multe ori aceasta situatie ramane ascunsa, pentru ca putini sunt primarii care isi cearta localnicii pe internet. Pentru ca un electorat dependent de ajutoarele sociale este mult mai docil decat unul care lucreaza. Aceasta este cealalta fata a problemei somajului in Romania, care nu inseamna doar lipsa locurilor de munca. Exista, totodata si un deficit de angajati.

 Sursa: digi24.ro