Primaria DangeniMai bine la mila statului, decat sa munceasca. Asistatii social dintr-o comuna din Botosani refuza locurile de munca oferite de o fabrica de confectii si prefera sa traiasca in saracie. Explicatia lor? Munca e prea grea, iar salariile sunt mici.

Salarii de 1.000 de lei si conditii bune de lucru, transport gratuit, bonuri de masa si chiar calificare pentru incepatori. Asta le-a oferit localnicilor din Dangeni o firma de confectii care si-a deschis fabrica in Botosani. Culmea, din cele 50 de posturi puse la bataie, doar pentru 14 s-au gasit doritori.

„Au refuzat din start, fara sa analizeze prea bine conditiile in care se pot angaja. O reticenta accentuata, pot sa spun, vine din partea persoanelor care primesc ajutor social. S-au obisnuit cu aceasta forma de ajutor si continua asa li se pare ca e destul”, a explicat Simona Burghianu, referent la Primaria Dangeni.

Ionela Sarariu are 19 ani si a terminat opt clase, iar pana acum nu a lucrat nicaieri. A mers la fabrica de confectii dar nu a stat decat doua zile: „Ne-a pus sa tragem liniute, a vrut sa vada daca stim ceva si le-o placut de noi si o zis sa mergem la munca si noi n-am mai plecat. – N-ati mai mers la munca, nu? – Nu. – Dar ti-ar placea sa lucrezi in alt domeniu? – Na, depinde ce o fi, unde.”

In aceeasi situatie sunt sute de localnici din Dangeni pe care saracia nu-i convinge sa munceasa pentru un salariu decent:

„- Ce venituri aveti dumneavoastra, din ce traiti? – Ajutor social si alocatia copiilor…cam in jur la 400 de lei. – Si un salariu de 1.000 de lei nu v-ar conveni? – Nu, nu, e greu, nu-i ca-i usor ca o mai fost lume din sat si o renuntat.”

„- Nu v-ar conveni sa mergeti sa lucrati la Botosani in confectii? – Eu nu, ca sotul lucreaza, eu nu pot sa las copiii sa ma duc. – Nu v-ar incanta un salariu asa de mare? – Ba da, nu poti sa zici ca nu.”

Primarul comunei Dangeni este dezamagit de atitudinea localnicilor, dar spera sa-i convinga pana la urma sa se apuce de munca.

Catalin Rotundu, primarul comunei Dangeni: „In momentul in care le-am adresat intrebarea de ce ati renuntat, am primit un raspuns care, nu stiu, ma descurajeaza: eu banii astia ii pot face si acasa, stand cu o vaca sau cu ceva si n-are rost sa ma trezesc dimineata si sa merg 8 ore si sa vin inapoi.:

In comuna Dangeni sunt doar 200 de persoane care au loc de munca dintr-un total de 3.300 de locuitori.

Sursa: Digi24