Primaria DangeniPrimarul unei comune din Botosani vrea cu tot dinadinsul sa-i convinga pe localnici sa se angajeze.

Dupa ce au refuzat oferta unei fabrici de confectii, pe motiv ca nu au cu cine sa-si lase copiii, femeile din localitatea Dangeni vor avea la dispozitie o cresa, dar si masini de cusut pe care sa lucreze la ele in sat. Asa, spera edilul, munca va deveni mai atractiva decat traiul din ajutor social.

Primarul din Dangeni a venit cu initiativa sa cumpere cinci masini de cusut cu bani din donatii si sa aduca in comuna un specialist in confectii care sa le invete pe femei sa lucreze in mod profesionist.

Cel putin 100 de persoane din Dangeni ar putea beneficia de calificarea in domeniul confectiilor prin acest proiect. Parerile localnicilor sunt insa impartite, unii ar fi interesati, altii nici nu vor sa auda.

” – Stiti ca primaria intentioneaza sa cumpere masini de cusut sa faca cursuri de calificare? – Da, as fi interesata. – Ati merge la cursuri? – Da, sigur ca da.”

” – Nu, eu nu-s de acord asa, eu nu ma duc nicaieri, eu stau, prefer sa stau acasa. Nu-mi las copiii, cate se intampla acum cu copiii, cu accidente.”

” – Eu nu. – De ce? – Pentru ca sunt casnica, ma ocup de copii, sotul meu lucreaza.”

Primarul din Dangeni le atrage atentia localnicilor ca in cazul in care refuza la nesfarsit locuri de munca si recalificari si-ar putea pierde ajutorul social, principala lor sursa de venit.

Catalin Rotundu, primarul comunei Dangeni: „Persoanele beneficiare de la ajutor social au ca si obligatie de a participa la cursuri de calificare, recalificare, nu mai exista posibilitatea vrem sau nu vrem, ci ai posibilitatea de a alege intre a te califica si a munci si a nu mai primi ajutor social.”

Mai mult, pentru mamele care nu au cu cine sa-si lase copiii, edilul ia in calcul trei posibilitati: sa puna la dispozitie o cresa, o gradinita cu program prelungit ori un after school. Niciuna dintre variante nu este insa pe placul localnicilor.

„Parintii ce au de facut? Sa aibe grija de copii, de ce-i mama? Nu dau eu copilul sa mi-l creasca altul, eu prefer sa-l cresc eu.”

La inceputul lunii noiembrie, o firma din Botosani le-a oferit localnicilor din Dangeni 50 de locuri de munca in domeniul confectiilor, platite cu 1.000 de lei lunar si transport gratuit. Reprezentantii firmei au gasit insa doar 14 doritori.

Sursa: Digi24