Vis de Artist - Dan HelciugZiua Europeana a Muzicii a fost sarbatorita si in acest an la Botosani. Asociatia culturala Vis de Artist a organizat a 44-a editie a programului cultural-artistic-educativ „Intalnirea de astazi”. Evenimentul intitulat „Botosaniul muzical” s-a desfasurat in perioada 21-22 iunie a.c., la Muzeul Judetean, partener al programului.

In prima zi a avut loc lansarea publicatiei „Botosani, oras al muzicii europene”, vol. I. Manifestarea moderata de dr. Lucia Olaru Nenati, i-a avut ca invitati pe dr. Eugen-Bogdan Popa, semnatarul prefetei volumului, prof. dr. Catalina Constantinovici, prof. Anamaria Biaciu-Popa si muzeograf Daniel Ciucalau. Volumul colectiv de studii a fost realizat cu sprijinul specialistilor din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Roman, Botosani si „propune cititorului, pe langa portrete vibrante ale unor personalitati muzicale, o tematica variata, sustinuta de informatii consistente in multe directii ale cercetarii muzicale”, cum mentioneaza dr. Eugen-Bogdan Popa, cadru didactic asociat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Autorii prezenti la lansare au pregatit momente video si audio pentru sustinerea studiilor: „Ipostaza muzicala eminesciana” (Lucia Olaru Nenati), „Muzicianul Carol Anton Decker” (Catalina Constantinovici), „Un profesor uitat: Victor C. Fleury” (Daniel Ciucalau), „Frédéric Chopin, Variatiuni op. 2 pe tema La ci darem la mano” (Anamaria Biaciu-Popa).

Cea de-a doua zi a proiectului „Botosaniul muzical” a debutat cu workshop-ul sustinut de catre Dan Helciug, actor, interpret, compozitor, textier, prezentator tv, solist al trupei „Parlament”, apoi al „Spitalului de urgenta”, cu turnee in tara, dar si in strainatate. La workshop au participat 12 copii si tineri, care au avut sansa sa cante alaturi de invitat atat in cadrul atelierului organizat, cat si, ulterior, in fata publicului.

Incepand cu ora 19, spectatorii au putut urmari recitalul Vis de Artist, in cadrul caruia au evoluat Ilinca Nituleac, Marina Barnea, Emma Ianus, Sabina Budaca, Miruna Oniciuc, Andreea Prepelita si Andreea Vrinceanu. A urmat Intalnirea cu Dan Helciug. Artistul a cantat in mijlocul spectatorilor si a dialogat in permanenta cu publicul. A abordat un repertoriu divers, diferite genuri muzicale, realizand momente inedite si implicand spectatorii in show-ul sau. Acestia nu s-au sfiit sa cante, sa aplaude, sa-i vorbeasca, iar la final l-au coplesit prin prezenta pentru fotografii si autografe. Dan Helciug a fost surprins de participarea masiva a copiilor in public, a apreciat evolutia celor care au cantat si i-a incurajat, s-a simtit foarte bine in Botosani si s-a oprit pentru fiecare trecator care dorea sa-i vorbeasca.

Ziua de 21 iunie a fost declarata „Ziua Muzicii” in Franta incepand cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene, manifestari muzicale avand loc in peste 110 tari. Ziua Europeana a Muzicii promoveaza toate genurile muzicale, precum si variate forme de expresivi­ta­te muzicala, asa cum s-a intamplat si in cadrul proiectului „Botosaniul muzical”, 21-22 iunie 2015, Botosani.