Dialog MoldavBiblioteca Judeteana „Mihai Eminescu” Botosani si Fundatia „Nicoara” vor fi vineri, 2 octombrie 2015, de la orele 11:00, in Sala de Lectura, gazdele unor personalitati marcante ale culturii romane din Republica Moldova.

Publicul va avea ocazia de a intra intr-un „dialog moldav” de exceptie cu Vasile Soimaru si Alecu Renita, distinsi oameni de cultura dar si modele demne de urmat ale pastrarii si cinstirii identitatii romanesti.

Aceasta intalnire este prilejuita de lansarea unor volume de referinta din domeniul culturii si stiintei pe care cei doi invitati le vor prezenta, in premiera, aici la biblioteca.

Vasile Soimaru aduce in atentia noastra doua volume: „Cotul Donului 1942” si „Romanii din jurul Romaniei”, carti fundamentale in care se prezinta istoria atat de zbuciumata si deseori nedreapta cu eroi ce s-au sacrificat pentru ca Romania sa dainuiasca in integralitatea ei.

Alecu Renita propune cititorilor botosaneni doua dintre cartile sale: „Cartea naturii” si „Almanahul Prutului si al Dunarii”, minunata arhitectura literara constituita din scrieri populare, istorice, consemnari publicistice, jurnale ale calatorilor straini ce ridica un imn mirificei naturi a plaiurilor romanesti.

Avem, ocazia, de a cunoaste aici, la biblioteca noastra, doua personalitati romane, ce fac istorie, cu o activitate impresionanta, adevarati oameni ai cetatii moldave:

Vasile Soimaru, politician, economist, conferentiar universitar, publicist si fotograf moldovean, fost deputat in parlamentul Republicii Moldova in legislaturile 1990-1994 si 1998-2001. Este unul din cei 278 de semnatari ai Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova, distins cu: Ordinul Republicii, Medalia „Meritul Civic”.

Alecu Renita, jurnalist, presedinte al Miscarii Ecologiste din Moldova, deputat in perioada 1990 – 1994, redactor sef al revistei „Natura”, lider in Forumul Democratic al Romanilor din Moldova.

Evenimentul face parte din Proiectul „Dialog Moldav”, avand ca parteneri Fundatia „Nicoara” Botosani si Biblioteca Judeteana „Mihai Eminescu” Botosani, finantator Consiliul Judetean Botosani.

Prezentarea volumelor va fi facuta de istoricul col.(r.) dr. Sergiu Balanovici.