incendiu_miristeSambata si duminica, pompierii botosaneni au fost solicitati sa intervina pentru stingerea a patru incendii izbucnite pe raza localitatilor Plevna (comuna Suharau), Rauseni, Mitoc si Sendreni (comuna Frumusica).

Flacarile au distrus bunuri materiale in valoare de peste 2.000 de lei.

Cauzele care au generat incendiile sunt: foc deschis in spatii deschise si jar sau scantei purtate de vant si cazute pe materiale combustibile.

Pentru stingerea celor patru incendii si inlaturarea efectelor au intervenit, in total, 40 de pompieri militari si voluntari, dar si cetateni.

S-au salvat si protejat de foc bunuri materiale in valoare de cca. 71.000 lei.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizarii terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea in gramezi a vegetatiei uscate in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata. Este interzisa executarea arderii in zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la constructii ori la retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomanda, de asemenea, curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 metri si desfasurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decat necesare sunt asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanenta a arderii si stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii.

Reamintim cetatenilor ca arderea miristilor, stufarisurilor sau vegetatiei ierboase se realizeaza numai dupa indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

– obtinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primarii;

– obtinerea acceptului autoritatii competente pentru protectia mediului;

– informarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta;

– realizarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului.

Pentru incalcarea legislatiei in domeniu, cetatenii risca sanctiuni contraventionale cuprinse intre 500 – 2.500 lei.